Miskolctapolcai tréningünkről

A tréning vezetője, Pappné Kormos Zsuzsanna a következőképpen foglalta össze két napos személyiségfejlesztő tréningünket, ami 2014. november 22-23. között valósult meg Miskolctapolcán.

Minden személyiségfejlesztés alapja az önismeret, ezért fontosnak tartottam, hogy két napos közös munkánkat ezzel indítsuk. Az önismeret nélkülözhetetlen ahhoz, hogy fel tudjuk mérni a személyiségfejlesztés által elért eredményeket. Ha az önismeretet egyetlen szóval szeretnénk meghatározni, akkor az önismeret nem más, mint az önmegértés. Arra a minden ember számára kiemelkedő jelentőségű alapkérdésre ad választ, hogy ki vagyok én, és milyen vagyok. Az önismereti blokkban a saját magunk által kialakított énképpel, a mutatott, és a környezet által tükrözött képpel dolgoztunk.

Személyiségünket nagyban meghatározza kommunikációs stílusunk. A megfelelő, hatékony kommunikációnak egyaránt nagy jelentősége van magánéletünkben, munkánk során, ha tárgyalunk, vagy éppen ha konfliktus helyzetben vagyunk. Ennek a blokknak a célja az volt, hogy a résztvevők elsajátítsanak olyan kommunikációs technikákat, amelyeket az élet bármely szintjén tudatosan, hatékonyan tudnak alkalmazni.

A harmadik blokk az asszertivitást, asszertív kommunikációt, asszertív magatartást ölelte fel. Az asszertivitás ötvözi az önérvényesítést és mások érdekeinek figyelembe vételét, ezáltal elősegíti a hatékony kommunikációt és a szociális hatékonyságot, melyre életünkben egyre nagyobb szükség van.

Mivel a csoport összetétele végzettségük, foglalkozásuk alapján igen heterogén volt minden blokkot elméleti áttekintéssel indítottunk, melyet gyakorlati feladatok követtek. A gyakorlati feladatokban helyet kaptak gondolkodtató, de oldottabb, játékos feladatok is. Alkalmazásra kerültek egyéni, a páros és a csoportos megoldási módok.

Címke: